Työsuojelupäällikköpalvelu

Työsuojelupäällikköpalvelu antaa yrittäjälle ja esimiehille hyödyllisiä työturvallisuus- ja työsuojelutyökaluja. Työsuojelupäällikköpalvelu on täydellinen työturvallisuuden tukipalvelu yrityksen tarpeiden mukaisesti. 

 

Lakiseuranta

Työturvallisuuslaki (738/2002)
Valtioneuvoston asetus työpaikkojen turvallisuus- ja terveysvaatimuksista (577/2003)
Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008)
Valtioneuvoston päätös käsin tehtävistä nostoista ja siirroista työssä (1409/1993)
Säteilyasetus (1512/1991)
Työsopimuslaki (2001/55)
Laki yksityisyyden suojasta työelämässä (2004/759)
Henkilötietolaki (1999/523)
Työterveyshuoltolaki (2001/1383)
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (2002/504)
Rikoslaki (1889/39)

 

Työn ja työpaikan riskien arviointi

Työn, työympäristön ja työolojen riskien arvioinnilla tarkoitetaan: 

  • työssä esiintyvien vaarojen ja  haittojen eli vaaratekijöiden tunnistamista
  • vaaratekijöiden aiheuttamien riskien suuruuden määrittämistä 
  • riskien merkittävyyden arviointi
  • toimenpiteitä riskien poistamiseksi tai pienentämiseksi siedettävälle tasolla.

 

Työnantajalla on työturvallisuuslain nojalla yleinen laaja huolehtimisvelvollisuus. Työnantajan oletetaan alansa asiantuntijana olevan selvillä toimialalle ja työpaikalle ominaisista vaara- ja haittatekijöistä sekä niiden torjunnasta. Jos työnantajalla ei tätä asiantuntemusta ole, on asiantuntemus hankittava ulkopuolisilta asiantuntijoilta. Työnantaja on tarpeellisilla toimenpiteillä velvollinen huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Työnantajan on otettava huomioon työhön, työolosuhteisiin ja muuhun työympäristöön sekä työntekijän henkilökohtaisiin edellytyksiin liittyvät seikat. Työnantajan huolehtimisvelvollisuuden ulkopuolelle jäävät epätavalliset ja ennalta arvaamattomat olosuhteet, joihin työnantaja ei voi vaikuttaa.

 

Työsuojelun toimintaohjelman suunnittelu

Työnantajalla on oltava turvallisuuden ja terveellisyyden edistämiseksi ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseksi tarpeellista toimintaa varten työsuojelun toimintaohjelma, joka kattaa työpaikan työolojen kehittämistarpeet ja työympäristöön liittyvien tekijöiden vaikutukset. Toimintaohjelma perustuu työpaikan riskienarviointiin. Riskit kartoitetaan, arvioidaan niiden suuruus ja todennäköisyys ja sen jälkeen päätetään toimista niiden poistamiseksi tai hallitsemiseksi.

 

Työpaikan yhteistoiminnan kehittäminen

Työnantajan on nimettävä työpaikan työsuojelun yhteistoimintaa varten työsuojelupäällikkö, ellei työnantaja itse toimi tässä tehtävässä. Työntekijät voivat valita työsuojeluvaltuutetun ja kaksi varavaltuutettua omiksi edustajikseen työnantajaan ja työsuojeluviranomaisiin päin. Työsuojeluvaltuutettu on valittava, jos työpaikalla on vähintään 10 työntekijää. Jos työpaikalla on vähintään 20 työntekijää, tulee työpaikalle valita työnantajan ja työntekijöiden edustajista työsuojelutoimikunta, jonka tehtävänä on työn terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen.

 

0-tapaturmaa ajattelun sovittaminen yritykselle

Nolla tapaturmaa tarkoittaa päättäväistä asennetta tapaturmiin. Jokainen tapaturma on torjuttavissa. Vaikka emme osaisikaan estää jokaista tapaturmaa vielä tänään, ei niihin pidä suhtautua väistämättömänä elämän huonona puolena.

Yksikään tapaturma ei ole hyväksyttävä; tapaturmat eivät ole vahinkoja tai sattumaa ja kaikki tapaturmat voidaan estää – jos ei heti, niin kuitenkin ajan kanssa.

Kaikista vaara ja läheltä piti -tilanteista pitää oppia; ilmoittamiseen kannustetaan ja niihin on reagoitava välittömästi ja niitä on myös seurattava.

Nolla tapaturmaa on kaikkien asia; johdon sitoutuminen ja esimerkki ovat tärkeitä, sillä teot paljastavat sitoutumisen aitouden. Jokaisen vastuulla on huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta.

 

Yrittäjän tukeminen kaikissa eteen tulevissa työturvallisuusasioissa

Yleisen huolehtimisvelvollisuuden lisäksi työnantajalla on työturvallisuuslain nojalla useita erillisiä velvoitteita koskien mm. työympäristön ja työn suunnittelua, työntekijöille annettavaa opetusta ja ohjausta työpaikan haitta- ja vaaratekijöistä, ergonomiaa, yksintyöskentelyä ja taukoja. Lisäksi eri toimialoilla on usein alakohtaisia työturvallisuuteen liittyviä säännöksiä

Työnantajan ohella myös työntekijällä on velvollisuus noudattaa työturvallisuuslakia ja työnantajan antamia määräyksiä. Työntekijän on saamansa opastuksen ja ohjeiden mukaisesti noudatettava työturvallisuuslakia ja työnantajan antamia määräyksiä sekä saamansa opastuksen ja ohjeiden mukaisesti turvallisuus- ja suojeluohjeita, jotta työstä ei aiheudu vaaraa itselle eikä muille työntekijöille. 

 

Työturvallisuuden laiminlyönnistä voi olla seurauksena työnantajalle tai tämän edustajalle myös rikosoikeudellinen vastuu.

Yhteystiedot

Kalevi Siren

Puh. +358 75 7556 100
siren@tttuki.fi


Linkkejä yrittäjälle


Ajantasainen lainsäädäntö
www.finlex.fi

Säteilyturvakeskus
www.stuk.fi

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
www.spek.fi

Työturvallisuuskeskus
www.ttk.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
www.thl.fi

Työterveyslaitos
www.ttl.fi

Tapaturmavakuutus (ent. TVL)
www.tvk.fi

Suomen Työturvallisuustuki Oy - Yhdessä yrittäjän apuna

siren@tttuki.fi | puh. +358 75 7556 100
Silvantie 2 B, 12400 Tervakoski


Päätoimialueena Hämeenlinna, Hyvinkää, Riihimäki, Janakkala, Hattula, sopimuksen mukaan koko Suomi